Messenwinkel & Slijperij Anedro Antwerpen


Weetjes over messen, tips en advies.

Hoe messen bewaren, gebruiken, onderhouden?
Hier vindt u wat nuttige aanbevelingen.


Bewaren van messen

Gewone keukenmessen mogen gerust in een schuif bij elkaar liggen maar grote keukenmessen bewaart u best afzonderlijk. Als grote messen samen gelegd worden, dan raken de snijvlakken elkaar telkens als er een mes ingeplaatst of uitgehaald wordt. Ook tijdens het openen of sluiten van de schuif raken de snijvlakken elkaar. En daardoor worden uw keukenmessen ongewild minder scherp.

Er zijn 2 manieren om uw grote keukenmessen te bewaren:

1. Bescherm ze met messenbeschermers.
Dit zijn kunststoffen hoezen die over het snijvlak geschoven worden als u uw mes opbergt. Deze beschermhoezen zijn er in verschillende maten.

Klik op de onderstaande afbeelding van een messenbeschermer voor meer informatie.

Anedro slijperij messenbeschermers

2. Bewaar uw grote keukenmessen in een messenblok.
De beste keukenblokken rangeren hun messen horizontaal. Als u dan een mes er in- of uithaalt, schraapt u minder gauw met de snijrand tegen het messenblok.Reinigen

Reinig nooit messen door ze in de vaatwasser te plaatsen. Daar worden ze zeker bot van en in bepaalde gevallen tasten de waspoeders het metaal aan.
Reinig uw gebruikte messen in een warm sopje met een gewoon product om de vaat de doen. Spoel ze even af onder warm water en droog ze direct af. Leg ze onmiddelijk weg.
Laat nooit een mes liggen in een wasbekken!Snijden en snijplanken

Snij bij voorkeur op een snijplank uit kunststof of hout. Als u op een harde plank (graniet, marmer, glas) zou snijden, dan spreekt het vanzelf dat uw mes sneller bot zal worden.Slijpen is niet gelijk aan wetten!

Geslepen messen blijven langer scherp als ze op de juiste manier gewet worden. Let op: wetten is niet gelijk aan slijpen. Omdat men meestal niet weet hoe men met een wetstaal werkt, raden wij aan uw geslepen messen scherp te houden met onderstaand toestel. Hiermee hou je de perfecte snijhoek aan, de steentjes zijn vervangbaar en worden in water gekoeld.

Klik op de onderstaande afbeelding voor meer informatie.

Anedro slijperij wetten en slijpen